Pepparkaksdeg
Mandelmusslor
Fyllda saffransbullar
Mjuk pepparkaka
Vörtbröd
Recept från Mitt kök
Här hittar du recept på klassiska julrätter:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lussebullar är för många det viktigaste bakverket till advent, lucia och jul. Vårt recept på enkla och klassiska lussekatter ger mjuka, luftiga och otroligt saftiga bullar. För att få ut så mycket saffranssmak som möjligt blötläggs saffranet i sprit. Receptet är skapat av duktiga konditorn Elisabeth Johansson.
Stöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Njut av dina nybakade lussebullar!
Recept från Mitt kök
Här hittar du recept på klassiska julrätter: