Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lussebullar med mandelmassefyllning

Recept på saftiga lussebullar med mandelmassegömma. Bullarna går bra att frysa, men vänta med att garnera tills de ska ätas.

Lussebullar med mandelmassefyllning
Lussebullar med mandelmassefyllning
Lussebullar med mandelmassefyllning
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 2 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 tsksalt
  • 13 dlvetemjöl- –14 dl, (780–840 g)
  • 200 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 200 gmandelmassa
  • 1 mskvatten

Garnering

  • 100 gsmör
  • strösocker- eller strössel

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Tillsätt smöret och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med vattnet till en smidig smet.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i ca 35 bitar. Gör en liten grop i bitarna och peta in en liten klick mandelmassa. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt dem svalna på galler. 

  5. Garnering: Smält smöret i en kastrull. Doppa bullarna i smöret och sedan i socker eller strö över strössel.

Vad tyckte du om receptet?

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.