Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lussekatter med kesella - enkelt recept

Lussekatter med kesella blir fantastiskt goda och riktigt saftiga. I detta lyxiga recept bakar du lussekatterna med mjukt smör, vit baksirap, jäst för söta degar och kesella. Mums! Sugen på saffransbullar? 

Lussekatter med kesella - enkelt receptLussekatter med kesella - enkelt receptLussekatter med kesella - enkelt recept
Foto: Thomas Carlén

Lussebullar med kesella

  • 50 gjäst för söta degar
  • 5 dlmjölk
  • 250 gkesella (1%)
  • 0,5 gsaffran- en påse
  • 1,5 dlvit baksirap
  • 0,5 tsksalt
  • 17 dlkärnvetemjöl med fullkorn- cirka, eller vanligt kärnvetemjöl
  • 100 gsmör

Garnering och pensling

  • russin
  • ägg

Gör så här

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.

  2. Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.

  3. Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.

  4. Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

  6. Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35 kusar eller fantasifigurer.

  7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.

  8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg.

  9. Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 i 10–15 minuter.

  10. Njut av dina goda och saftiga lussekatter!

Vad tyckte du om receptet?

Testa Roy Fares ljuvliga recept här!

Vill du baka glutenfria lussekatter? Spana då in vårt bästa recept på glutenfria lussekatter här.

Läs också: Klassisk recept på lussebullar

Läs också: Här hittar du alla våra goda recept till jul 

Recept från Mitt kök