Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lussebullar

Härliga, saftiga bullar hör julen till. Om man vill kan man göra runda lussekatter i stället för vanliga traditionella, pensla med ägg, lägg på russin och strö på pärlsocker.

LussebullarLussebullarLussebullar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk- 37 grader
  • 100 gsmör- mjukt
  • 225 gkvarg- neutral
  • 1 gsaffran- (2 påsar)
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 17 dlvetemjöl

Till pensling

  • 1ägg
  • 2 mskrussin

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller i en degblandare.

  2. Häll mjölken över jästen. Tillsätt smör, kvarg, saffran, socker och salt. Arbeta in lite vetemjöl i taget och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm eller under en bakduk i cirka 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Vänd upp degen på en lätt mjölad bänk. Dela degen i 36 bitar och forma till runda bullar. Rulla ut till längder och forma till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakdukar.

  5. Pensla med uppvispat ägg, lägg i ett par russin i varje. Grädda lussebullarna mitt i ugnen i 5–8 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök