Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lövbröd

Goda, dekorativa bröd som toppats med sesamfrön, vallmofrön och linfrön. Passar bra på buffébordet och till soppor och grytor.

Lövbröd
Lövbröd
Lövbröd
Foto: Joel Wåreus

Lövbröd

  • 20 gjäst
  • 4 dlvatten- kallt
  • 2 mskrapsolja
  • 1,5 tsksalt
  • 2 dldurumvete
  • 8 dlvetemjöl

Att pensla med

  • 1äggvita

Att strö över

  • 2 msksesamfrön- oskalade
  • 2 mskvallmofrön
  • 1 msklinfrön
  • 1 msksesamfrön- oskalade

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller i en degblandare. Häll på vattnet, oljan och tillsätt saltet.

  2. Arbeta in lite i taget av mjölet och arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Lägg på en bakduk eller sätt plastfolie över bunken. Låt jäsa i cirka 2 timmar.

  3. Sätt ugnen på 210 grader.

  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i tre bitar. Forma till tre tunna baguetter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.

  5. Pensla längderna med äggvitan. Strö över sesamfrön på en längd, vallmofrön på en och blanda linfrön och sesamfrön på den sista.

  6. Klipp upp bröden på snedden med 3–4 centimeter långa snitt. Vik ut snibbarna åt olika håll. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök