Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lökpaj med kryddost

En mustig och mättande lökpaj med tre sorters lök, perfekt på buffén.

Lökpaj med kryddost
Lökpaj med kryddost
Lökpaj med kryddost
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 2 krmsalt
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 1rödlök
  • 1 knippalök- färsk
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 250 gkryddost

Äggstanning

  • 3ägg
  • 2 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Mixa smör tillsammans med vete- och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt salt och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut pajdegen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna. Låt fräset svalna. Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.

  4. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

  5. Lägg i lökfräset i bottnen på pajskalet och lägg osten i mitten. Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.

Vad tyckte du om receptet?