Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lökgalette som är mycket gott att äta som plockmat till ett glas vin. Kan serveras ljummen eller kall.
Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt kvargen och mixa till en smidig deg. Platta ut degen till en platta och linda in den i plastfolie. Lägg i frysen medan lökfyllningen lagas.
Fyllning: Skala och skiva löken. Fräs den på medelvärme i olja i en stor stekpanna ca 20 min tills den är mjuk men inte bränd. Tillsätt vinäger, socker och timjan och fräs ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
Kavla ut degen från mitten och ut åt kanterna på väl mjölat underlag tills en rund cirkel, ca 35 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut färskost i mitten av degen men lämna ca 6 cm kant runtom. Lägg på löken och vik upp kanterna runtom. Pensla degkanterna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills degen fått fin färg. Garnera med timjan och flingsalt.