Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lökgalette

Recept på lökgalette som är mycket gott att äta som plockmat till ett glas vin. Kan serveras ljummen eller kall.

Lökgalette
Lökgalette
Lökgalette
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 75 gsmör
  • 2 krmsalt
  • 1,25 dlkvarg- naturell (10 %)

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 4gula lökar
  • 3 mskolivolja
  • 2 mskbalsamvinäger
  • 1 mskströsocker
  • 2 msktimjan- hackad
  • 100 gfärskost- naturell
  • 1,5 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 12 tsksesamfrö
  • timjan
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt kvargen och mixa till en smidig deg. Platta ut degen till en platta och linda in den i plastfolie. Lägg i frysen medan lökfyllningen lagas.

  2. Fyllning: Skala och skiva löken. Fräs den på medelvärme i olja i en stor stekpanna ca 20 min tills den är mjuk men inte bränd. Tillsätt vinäger, socker och timjan och fräs ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Kavla ut degen från mitten och ut åt kanterna på väl mjölat underlag tills en rund cirkel, ca 35 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Bred ut färskost i mitten av degen men lämna ca 6 cm kant runtom. Lägg på löken och vik upp kanterna runtom. Pensla degkanterna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills degen fått fin färg. Garnera med timjan och flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?