Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lökfocaccia med västerbottensost är nästan som en pizza.
Rosta fänkålsfröna och mortla till fint pulver. Finfördela jästen i en bunke och häll i fänkålsfröna. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen, rör tills den lösts upp. Blanda ner 2 tsk salt, 2 msk olja och 2 dl ost. Arbeta ner mjölet lite i taget till en deg. Täck med bakduk. Låt jäsa ca 40 min.
Lägg bakplåtspapper i en form, 25–30 cm. Lägg degen i formen och tryck ut kanterna så att degen täcker formen. Låt jäsa ca 30 min.
Ansa och hyvla löken tunt, gärna på mandolin. Stek i smör på medelvärme tills löken är mjuk. Krydda med 2 krm salt.
Sätt ugnen på 200°. Pensla ovansidan av brödet med 1 msk olja och lägg på löken. Strö på 1/2 dl ost och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.