Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lökfocaccia med västerbottensost

Lökfocaccia med västerbottensost är nästan som en pizza.

Lökfocaccia med västerbottensostLökfocaccia med västerbottensostLökfocaccia med västerbottensost
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 krmfänkålsfrön
  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2 tsksalt- + 2 krm
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 2 dlvästerbottensost- riven, + 1/2 dl
  • 11 dlvetemjöl special- (660 g)
  • 1 knippagul lök- färsk
  • 2 msksmör
  • 2 tskflingsalt

Gör så här

  1. Rosta fänkålsfröna och mortla till fint pulver. Finfördela jästen i en bunke och häll i fänkålsfröna. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen, rör tills den lösts upp. Blanda ner 2 tsk salt, 2 msk olja och 2 dl ost. Arbeta ner mjölet lite i taget till en deg. Täck med bakduk. Låt jäsa ca 40 min.

  2. Lägg bakplåtspapper i en form, 25–30 cm. Lägg degen i formen och tryck ut kanterna så att degen täcker formen. Låt jäsa ca 30 min.

  3. Ansa och hyvla löken tunt, gärna på man­dolin. Stek i smör på medelvärme tills löken är mjuk. Krydda med 2 krm salt.

  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla ovansidan av brödet med 1 msk olja och lägg på löken. Strö på 1/2 dl ost och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?