Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lök- och kantarellsoppa med gruyèrekrutonger

Skörda löken i trädgårdslandet och gör en god soppa när det regnar ute. Kanske har du även plockat kantareller? Då är den här soppan perfekt! Klassisk löksoppa i grunden med goda små kantareller i.

Lök- och kantarellsoppa med gruyèrekrutongerLök- och kantarellsoppa med gruyèrekrutongerLök- och kantarellsoppa med gruyèrekrutonger
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 5gula lökar
  • 3vitlöksklyftor
  • 50 gsmör
  • 150 gkantareller- färska eller frysta små
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 3grönsaksbuljongtärningar
  • 2lagerblad
  • 2 tsktimjan- torkad
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1baguette
  • 130 ggruyereost- lagrad

TILL GARNERING

  • 4 kvistartimjan

Gör så här

  1. Skala, halvera och skiva löken. Skala och finhacka 3 vitlöksklyftor.

  2. Fräs lök och vitlök i smör i cirka 15 minuter på medelvärme tills löken är helt mjuk. Rör då och då. Tillsätt svampen och låt den steka med i 5 minuter.

  3. Tillsätt vinet och låt koka in. Strö över mjölet och låt det fräsa i 1 minut under omrörning.

  4. Tillsätt 1,2 liter vatten, buljongtärningar, lagerblad, timjan, salt och peppar. Låt soppan småkoka under lock i cirka 10 minuter.

  5. Sätt ugnen på högsta grillvärme. Skär brödet i 8 skivor och stek dem frasiga i panna. Dra en halverad vitlöksklyfta över.

  6. Riv osten. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Fördela brödskivor över och strö över osten.

  7. Placera skålarna på en plåt och gratinera i 3–5 minuter tills osten smält. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?