Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Löjromspizza med mandelpotatis och gruyère

Recept på löjromspizza med mandelpotatis och gruyère. Här används samma deg som till bondbrödet. Klar att bara kavlas ut!

Löjromspizza med mandelpotatis och gruyèreLöjromspizza med mandelpotatis och gruyèreLöjromspizza med mandelpotatis och gruyère
Recept på löjromspizza med mandelpotatis och gruyère. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 0,25bondbrödsdeg- (ca 300 g), ­­se recept längst ner i instruktionerna
  • 1 dlolivolja
  • 24mandelpotatisar
  • 1 dlgruyère- riven, lagrad
  • 3schalottenlökar
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 0,5 mskströsocker

Garnering

  • 80 glöjrom
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 krukadill
  • 50 gvattenkrasse- eller mâchesallad
  • svartpeppar- nymald

Löjromspizza

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Dela degen i fyra ­bitar, rulla till bullar (du behöver lite extra mjöl tills du får lättjobbad konsistens). Kavla ut dem tunt på lätt mjölad arbetsbänk.

  3. Lägg bottnarna på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla bottnarna med 1/2 dl olja. Skala och skiva potatisen lövtunt på mandolin och fördela skivorna över bottnarna. Pensla med 1/2 dl olja. Strö över ­osten. Grädda mitt i ugnen 12–15 min.

  4. Skala och skiva löken tunt. Krama den med vinäger och socker tills sockret smält. Låt stå 10 min. Ta ut pizzorna och strö över löken. Klicka över rom och crème fraiche. Toppa med dill och vattenkrasse och mal lite peppar över.

Vad tyckte du om receptet?

Bondbröd med herbes de Provence

20 min + 3–4 timmars jäsning + 35 min i ugn

Till 1 stort bröd:

5 dl vatten

25 g jäst

11–12 dl vetemjöl special (ca 700 g)

2 tsk salt

ca 1 1/2 dl grovt polentamjöl

200 g fransk bondost eller annan lagrad ost

5 dl vatten

1 tsk flingsalt

Gör så här:

1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, vatten och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 3–4 timmar i rumstemperatur.

2. Strö ut ca 1 dl polentamjöl på en arbetsbänk och skrapa försiktigt ut degen. Strö 1/2 dl ­polenta över (skär av 1/4 bit av degen till förrättspizzorna). Kavla ut och dra lite i degen så den bildar en rektangel, ca 25 x 30 cm.

3. Skär bort ostkanten och tärna osten. Strö ost och 1 tsk örtkrydda över degen. Vik ena långsidan in mot mitten och vik därefter den andra långsidan över. Nyp ihop kanten. Strö över ­1 tsk örtkrydda, lite mjöl och flingsalt. För försiktigt över brödet med båda händerna till en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30–40 min under bakduk.

4. Sätt ugnen på 250°. Snitta brödet några gånger med en vass kniv. Sätt in i ugnen, sänk värmen till 225°. Grädda brödet ca 35 min, tills det fått ordentligt med färg.