Bondbröd med herbes de Provence
20 min + 3–4 timmars jäsning + 35 min i ugn
Till 1 stort bröd:
5 dl vatten
25 g jäst
11–12 dl vetemjöl special (ca 700 g)
2 tsk salt
ca 1 1/2 dl grovt polentamjöl
200 g fransk bondost eller annan lagrad ost
5 dl vatten
1 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, vatten och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 3–4 timmar i rumstemperatur.
2. Strö ut ca 1 dl polentamjöl på en arbetsbänk och skrapa försiktigt ut degen. Strö 1/2 dl polenta över (skär av 1/4 bit av degen till förrättspizzorna). Kavla ut och dra lite i degen så den bildar en rektangel, ca 25 x 30 cm.
3. Skär bort ostkanten och tärna osten. Strö ost och 1 tsk örtkrydda över degen. Vik ena långsidan in mot mitten och vik därefter den andra långsidan över. Nyp ihop kanten. Strö över 1 tsk örtkrydda, lite mjöl och flingsalt. För försiktigt över brödet med båda händerna till en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30–40 min under bakduk.
4. Sätt ugnen på 250°. Snitta brödet några gånger med en vass kniv. Sätt in i ugnen, sänk värmen till 225°. Grädda brödet ca 35 min, tills det fått ordentligt med färg.