Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvita

Lobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvita passar bra till champagne. Lobstercake kan göras 3–4 timmar före servering och förvaras i kylen. Även svartrötter och ägg kan kokas i förväg. Smörsås som beurre blanc ska göras strax före servering eftersom den annars lätt kan skära sig.

Lobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvitaLobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvitaLobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvita
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 300 gtorskfilé
  • 3 mskvispgrädde
  • 1äggvita
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 1hummer- kokt
  • 2 msksmör

Svartrötter

  • 4svartrötter
  • 1citron

Beurre blanc

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör- + 125 g, rumsvarmt
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 1 krmsalt

Garnering

  • 2äggvitor- kokta
  • 30 gsvart kaviar
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald
  • atsinakrasse

Gör så här

  1. Svartrötter: Halvera och pressa saften ur citronen.  Blanda citronsaften med 1 liter vatten. Skala svartrötterna och skölj av dem noga. Lägg rötterna undan för undan i vattnet. Skär varje rot i tre bitar. Koka rötterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, 10–15 min.

  2. Mixa torsken och tillsätt grädde och äggvita. Krydda med salt och peppar. Klyv hummern och ta ut köttet. Grovhacka hummerköttet. Blanda ner det i fiskfärsen. Forma färsen till 4 biffar.

  3. Beurre blanc: Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk smör ca 2 min. Häll på vin och vinäger. Koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Sila skyn och tillsätt grädden. Koka upp och ta kastrullen år sidan. Vispa i 125 g smör, lite i taget. Krydda med salt.

  4. Hacka äggvitan till garnering.

  5. Stek lobstercaksen i smör ca 3 min på varje sida. Halvera svartrötterna på längden. Lägg dem på tallrikar. Mixa såsen precis före servering med mixerstav, ringla den över svartrötterna.

  6. Lägg lobstercaken på svartrötterna och toppa med äggvita och rom. Strö över peppar och atsinakrasse och servera.

Vad tyckte du om receptet?