Fyll en spritspåse, försedd med en stor rund tyll, med smeten. Spritsa smeten på pepparkakorna. Spritsa först en stor boll och sedan en boll till ovanpå.
Fyll en spritspåse, försedd med en fyllningstyll, med lingoncurden. Stick in tyllen från toppen av varje gräddboll, tryck försiktigt medan du långsamt drar tyllen uppåt. Släpp på trycket innan du drar ut tyllen från gräddbollen. Låt gräddbollarna stå framme i 30 min innan du doppar dem i choklad.
Smält chokladen försiktigt i en skål över vattenbad eller temperera den. Rör ner matoljan i chokladen. Häll chokladen i ett glas och doppa försiktigt varje gräddboll i den.
Lyft upp och låt chokladen rinna av och vänd sedan tillbaka gräddbollarna och ställ dem på ett fat.
Strö över lite torkat lingonpulver innan chokladen har stelnat.
TIPS!
Om chokladen stelnar under tiden du doppar kan du alltid försiktigt värma på den igen.
Det är viktigt att du verkligen låter skummet vispas i över 10 min. Detta för att smeten ska sätta sig ordentligt på kakan och hålla formen. Det är också viktigt att gräddbollarna får stå framme en stund innan du doppar dem i chokladen. Det gör att skummet inte trillar av kakan när du doppar den i chokladen.
Om du tycker det är kladdigt att doppa gräddbollarna så kan du ställa dem på ett galler och hälla chokladen över dem.
Du kan använda vilket slags tyll du vill till att spritsa skummet, men ju större öppning den har, desto enklare kommer det att vara att spritsa.
Saffran har en magiskt gul färg, men i och med att vi vispar in mycket luft i smeten blir den ljusgul. Vill du ha en tydligare gul färg kan du tillsätta någon droppe hushållsfärg i smeten när du vispar den.
Torkat lingonpulver hittar du i bakhyllan i välsorterade matbutiker.