Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljust surdegsbröd på två sätt

Baka gott och smakrikt glutenfritt surdegsbröd. Här är två varianter. Degen med fiberhusk ger ett lite fastare bröd. Glutenfria surdegar startar väldigt bra, men kan vara svårare att hålla vid liv. Detta bröd jäser i cirka 3 timmar.

Ljust surdegsbröd på två sätt
Ljust surdegsbröd på två sätt
Ljust surdegsbröd på två sätt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 tsksalt
  • 1,5 dlrismjöl
  • 2,5 dlbovetemjöl
  • 1 dlmajsmjöl
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 mskpsylliumhusk- (fiberhusk eller psyllium)
  • 150 gsurdeg- ljus, se nedan
  • 15 gjäst
  • 4,5 dlvatten- ljummet

Ljus surdeg

  • 1 dlvatten- ljummet 1 tsk honung
  • 1 mskyoghurt
  • 35 gmajsmjöl
  • 35 grismjöl

Mata med

  • 25 grismjöl- (½ dl)
  • 0,5 dlvatten- ljummet

Ljus surdeg med fiberhusk

  • 1 dlvatten- ljummet
  • 1 tsksirap- ljus
  • 1 mskyoghurt
  • 35 gmajsmjöl
  • 35 grismjöl
  • 0,5 mskfiberhusk

Mata med

  • 25 gmajsmjöl
  • 0,5 dlvatten- ljummet

Gör så här

  1. Mät upp alla torra ingredienser i en skål.

  2. Blanda surdeg, jäst och vatten i en stor skål eller i en degblandare. Blanda i alla torra ingredienser, sätt plastfilm över bunken och låt jäsa i cirka 2 ½ timme.

  3. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till en rund bulle utan att knåda degen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och mjöla lätt över degen, lägg på plastfilm och låt jäsa ytterligare cirka 40 minuter.

  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

  5. Sätt in brödet i ugnen i 3 minuter, sänk värnen till 200 grader och grädda ytterligare cirka 35 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

  6. Ljus surdeg: Blanda allt i en glasburk och låt stå i rumstemperatur ett dygn. Mata med (rör ned) 25 gram rismjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.

  7. Nu är surdegen färdig att användas.

  8. Ljus surdeg med fiberhusk: Blanda allt i en glasburk och låt stå i rumstemperatur ett dygn. Mata med (rör ned) 25 gram majsmjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.

  9. Nu är surdegen färdig att användas.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök