Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljust bröd

Brödet kan bakas runt eller avlångt beroende på vilken form du vill ha på tårtan.

Ljust bröd
Ljust bröd
Ljust bröd
Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 25 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 1 tskhavssalt
  • 1 mskljus sirap
  • 6 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken.

  2. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.

  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Smörj en form, antingen en rund, 18–20 cm i diameter, eller en avlång som rymmer 1 ½–2 liter. Lägg degen i formen och täck den med bakduk. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Stjälp ut brödet ur formen och låt det svalna ett på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?