Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Brödet kan bakas runt eller avlångt beroende på vilken form du vill ha på tårtan.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken.
Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Smörj en form, antingen en rund, 18–20 cm i diameter, eller en avlång som rymmer 1 ½–2 liter. Lägg degen i formen och täck den med bakduk. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Stjälp ut brödet ur formen och låt det svalna ett på galler under bakduk.