Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljummen pärontarte med punschkräm

Det här är en underbart god dessert som ser avancerad ut men i själva verket är busenkel.

Ljummen pärontarte med punschkräm
Ljummen pärontarte med punschkräm
Ljummen pärontarte med punschkräm

pärontarte

  • 4päron
  • 75 gsmör- osaltat
  • 0,75 dllönnsirap
  • 1 tskcitron- pressad
  • 34smördegsplattor- frysta
  • 1ägg

punschkräm

  • 0,5vaniljstång
  • 1,5 dlmjölk
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 3äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvetemjöl
  • 0,5 mskpunsch
  • 2 dlmellangrädde

Gör så här

  1. Pärontarte: Sätt ugnen på 200°.

  2. Skala och halvera päronen. Ta bort kärnhuset.

  3. Smält smöret i en släpplättpanna, ca 26 cm i diameter, på medelstark värme. Se till att du har en panna där handtaget tål att vara i ugnen. Låt smöret bli en aning brynt.

  4. Häll i lönnsirap och citronsaft, lägg i päronen. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

  5. Täck päronen med smördegsplattor. Skär ut så att degen täcker hela pannan. Lägg smördegsplattorna ca 1 cm omlott så att de inte glider ifrån varandra. Tryck till lätt runt om vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg.

  6. Grädda i nedre delen avugnen ca 20 min tills degen är gyllenbrun. Ta ut och låt stå ca 2 min. Vänd tarten upp och ner på ett fat så att päronen kommer överst.

  7. Punschkräm: Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och vaniljfrön tillsammans med mjölk och grädde. Låt dra ca 5 min.

  8. Vispa äggulor och socker kraftigt över vattenbad till ca 84° till en fluffig vit kräm. Vispa i mjölet och slå den ljumma gräddmjölken över.

  9. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar, ca 84°, på medelstark värme. Det får inte koka.

  10. Sila upp i bunke för att få bort eventuella klumpar. Tillsätt punschen och ställ svalt.

  11. Vispa grädden tjockt och vänd ner i den kalla punschkrämen. Servera till tarten.

Vad tyckte du om receptet?