Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är en underbart god dessert som ser avancerad ut men i själva verket är busenkel.
Pärontarte: Sätt ugnen på 200°.
Skala och halvera päronen. Ta bort kärnhuset.
Smält smöret i en släpplättpanna, ca 26 cm i diameter, på medelstark värme. Se till att du har en panna där handtaget tål att vara i ugnen. Låt smöret bli en aning brynt.
Häll i lönnsirap och citronsaft, lägg i päronen. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
Täck päronen med smördegsplattor. Skär ut så att degen täcker hela pannan. Lägg smördegsplattorna ca 1 cm omlott så att de inte glider ifrån varandra. Tryck till lätt runt om vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen avugnen ca 20 min tills degen är gyllenbrun. Ta ut och låt stå ca 2 min. Vänd tarten upp och ner på ett fat så att päronen kommer överst.
Punschkräm: Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och vaniljfrön tillsammans med mjölk och grädde. Låt dra ca 5 min.
Vispa äggulor och socker kraftigt över vattenbad till ca 84° till en fluffig vit kräm. Vispa i mjölet och slå den ljumma gräddmjölken över.
Vispa kraftigt tills krämen tjocknar, ca 84°, på medelstark värme. Det får inte koka.
Sila upp i bunke för att få bort eventuella klumpar. Tillsätt punschen och ställ svalt.
Vispa grädden tjockt och vänd ner i den kalla punschkrämen. Servera till tarten.