Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljummen hummersallad

Ratte är en äldre potatissort som genom matprofilen Joel Robuchons försorg blivit populär i Frankrike. Ratten hittar vi inte i Sverige, men vår sparrispotatis går lika bra. Här används kantareller, men de kan bytas ut mot någon annan sorts svamp, t ex ostronskivling.

Ljummen hummersallad
Ljummen hummersallad
Ljummen hummersallad

Ingredienser

  • 2humrar- färska eller tinade, kokta
  • 6sparrispotatisar- eller mandelpotatisar, kokta
  • 3kronärtskockshjärtan
  • 250 gkantareller
  • 2 msksmör

Hummerhollandaise

  • 125 gsmör
  • 3ägg- gulor
  • 1 mskhummerfond- koncentrerad
  • 1 mskvatten
  • 0,5 tskcitron- pressad
  • 1 krmcayennepeppar

Tillbehör

  • sallad
  • körvel
  • gräslök

Gör så här

  1. Dela humrarna, plocka ur köttet och skär det i mindre bitar. Klorna kan delas längs med.

  2. Skär potatisen i tjocka skivor. Dela kronärtskockorna i bitar. Rensa och dela kantarellerna.

  3. Förväll kantarellerna i en varm stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smöret och fräs en stund. Vänd ner potatis och kronärtskocksbitarna och låt bli varmt. Lägg i hummerbitarna.

  4. Hummerhollandaise: Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggulor, hummerfond och vatten tjockt och pösigt i en skål i vattenbad över värme. Ta av från värmen och vispa ned det smälta smöret i en tunn stråle. Smaksätt med citronsaft och cayennepeppar.

  5. Fördela sallad, körvel, gräslök med hummerfräset på ett serveringsfat. Servera med såsen.

Vad tyckte du om receptet?