Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter

Den salta och krämiga osten balanseras av sötman i apelsinsåsen. Dessertvinet till är pricken över i.

Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter
Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter
Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter
Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter Foto: Åsa Dahlgren

Ljummen gorgonzola med apelsinsås

  • 100200 ggorgonzolaost
  • 2apelsiner
  • 1lime
  • 0,5vaniljstång
  • 0,5 dlströsocker
  • 4 msksött vitt vin
  • 0,5 dlhonung- flytande
  • 0,5 mskarrowrot

Nötter

  • 100 gmakadamianötter
  • 0,5 dlflorsocker
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • vattenkrasse
  • shisokrasse

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Strimla skalet av en apelsin och pressa saften ur båda. Halvera och pressa saften ur limen. Mät citrussaften till 2 dl. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna.

  2. Smält sockret i en kastrull tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt apelsin- och limesaft, vin, honung samt den urskrapade vaniljstången. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och vispa ner i saften. Låt koka upp. Lägg i apelsinskalet och låt kallna.

  3. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna. Strö över socker och salt och låt det smälta och få fin färg. Låt nötterna kallna på ett bakplåtspapper.

  4. Sätt ugnen på 100 grader. Skär osten i fyra bitar och lägg den på ett ugnssäkert fat. Värm osten mitt i ugnen 2–3 min.

  5. Ringla såsen på tallrikar och lägg på osten. Strö över nötter och garnera med salladsskott.

Vad tyckte du om receptet?