Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljumma sillpajer

Så himla gott att servera den salta goda matjessillen i pajskal.

Ljumma sillpajer
Ljumma sillpajer
Ljumma sillpajer
Ljumma sillpajer Foto: Jenny Grimsgård

Ljumma sillpajer

  • 2 dlvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 1gul lök
  • 1 msksmör
  • 1 burkmatjessill- (200 g)
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 1 stortägg
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 1 dlgräslök- hackad

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa i en matberedare eller för hand. Tillsätt  vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i ugnssäkra portionsformar, ca 7 cm i diameter, eller i en stor form, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda skalen mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en stekpanna tills den mjuknat. Låt sillen rinna av och skär den i små bitar. Blanda ner sillbitarna i stekpannan. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Blanda ner lökfräset i äggstanningen.

  4. Häll röran i pajskalen. Grädda ytterligare ca 15 min. Strö över gräslöken och servera ljumma.

Vad tyckte du om receptet?