Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Linser med potatispuré och svamp

Recept på linser med potatispuré. En vegorätt som känns lyxig med svampen och det brynta smöret. ­Palsternackor som varit i ugnen blir fantastiskt goda. Låt svampen få lite brynt färg i stekpannan, det gör att svampsmaken kommer fram bättre. Färska haricots verts kan snabbt ­förvällas i kokande vatten innan de läggs i stekpannan.

Linser med potatispuré och svamp
Linser med potatispuré och svamp
Linser med potatispuré och svamp
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 dlbelugalinser- okokta
  • 500 gpalsternackor
  • 800 gpotatis
  • 1 dlmjölk
  • 200 gostronskivling- eller annan svamp
  • 200 gharicots verts- frysta
  • 2 tskjapansk soja
  • 1 mskdill- hackad
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj linserna. Sjud dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka ca 12 min. Tiden kan variera ­något, men de ska inte koka sönder.

  2. Skala palsternackorna och halvera dem på längden. Krydda med 1 krm salt och lägg dem på en smord plåt. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, spara ca 1 dl. Tillsätt 1 msk smör och mjölk och mosa potatisen till en slät puré. Späd med kokvattnet. Krydda med 1 tsk salt.

  4. Bryn svampen i 1 msk smör. Blanda ner haricots verts och linser.  Smält 2 msk smör och tillsätt soja.

  5. Lägg upp moset med palsternackor, svamp- och linsblandningen och ös över sojasmör. Strö över dill och mal över 1 krm peppar.

Vad tyckte du om receptet?