Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonvåfflor med mörk kolasås

Frysta lingon med varm kolasås är en läcker kombination – och en god smaksättare åt våfflorna!

Lingonvåfflor med mörk kolasåsLingonvåfflor med mörk kolasåsLingonvåfflor med mörk kolasås
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 4 dldinkelmjöl- siktat eller vetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskbakpulver
  • 5 dlmjölk
  • 2ägg
  • 3 krmvaniljpulver
  • 2 dllingon- frysta
  • smör- till pensling av våffeljärnet

Kolasås

  • 2 dlvispgrädde
  • 50 gsmör
  • 1 dlmuscovadosocker- mörkt
  • 2 krmflingsalt

Till servering

  • vaniljglass
  • lingon- frysta
  • hasselnötter- rostade hackade

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Vispa ihop mjöl, salt, bakpulver och mjölk till en jämn smet. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan smöret. Smaksätt med vanilj. Vänd ner lingonen vid gräddning.

  3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen väl med smör till första omgången, sedan behöver den knappast smörjas. Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna.

  4. Kolasås: Koka ihop grädde, smör och muscavadosocker i en gryta. Koka 10–12 minuter och rör regelbundet. Smaksätt med salt. Låt svalna och servera såsen ljummen.

  5. Servera våfflorna med en kula vaniljglass. Toppa med lite frysta lingon, och ringla över ljummen kolasås. Strö på hackade nötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök