Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter. Kolacrèmen ugnsbakas direkt i dessertformarna och toppas med lingonsorbet.
Koka ihop lingon, vatten, socker och den delade och urskrapade vaniljstången ca 10 min.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Ta upp vaniljstången och mixa bärmassan till en puré. Sila purén i en tät sil. Blanda med limesaften. Ta upp gelatinbladet och smält det i purén.
Sockerlag: Koka ihop strösocker, muscovadosocker, vatten och glykos till en simmig lag, ca 15 min. Blanda lingonpurén med sockerlagen och låt kallna. Frys sorbeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
Kolacrème: Koka grädde, sirap och salt försiktigt i en kastrull utan lock 20–30 min, tills smeten fått gyllenbrun färg. Låt svalna.
Sätt ugnen på 125°. Tillsätt äggulorna till kolasmeten under omrörning. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda crèmen mitt i ugnen ca 1 timme.
Låt crèmen svalna innan den toppas med lingonsorbet och serveras med rostade nötter.