Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter

Recept på lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter. Kolacrèmen ugnsbakas direkt i dessertformarna och toppas med lingonsorbet.

Lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter
Lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter
Lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 dllingon- frysta
  • 2 dlvatten
  • 2 mskströsocker
  • 1vaniljstång
  • 1geatinblad
  • 1 msklime- pressad

Sockerlag

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlmuscovadosocker- ljust
  • 2 dlvatten
  • 2 mskglykos

Saltkolacrème

  • 5 dlvispgrädde
  • 2,5 dlsirap- ljus
  • 1 tsksalt
  • 6äggulor

Tillbehör

  • nötter- rostade

Gör så här

  1. Koka ihop lingon, vatten, socker och den delade och urskrapade vaniljstången ca 10 min.

  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.

  3. Ta upp vaniljstången och mixa bärmassan till en puré. Sila purén i en tät sil. Blanda med limesaften. Ta upp gelatinbladet och smält det i purén. 

  4. Sockerlag: Koka ihop strösocker, muscovadosocker, vatten och glykos till en simmig lag, ca 15 min.  Blanda lingonpurén med sockerlagen och låt kallna. Frys sorbeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  5. Kolacrème: Koka grädde, sirap och salt försiktigt i en kastrull utan lock 20–30 min, tills smeten fått gyllenbrun färg. Låt svalna.

  6. Sätt ugnen på 125°. Tillsätt äggulorna till kolasmeten under omrörning. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda crèmen mitt i ugnen ca 1 timme. 

  7. Låt crèmen svalna innan den toppas med lingonsorbet och serveras med rostade nötter. 

Vad tyckte du om receptet?