Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonpannacottapaj med kolagrädde

Sötsyrlig och krämig lingonpaj där den fluffiga kola­grädden blir pricken över i.

Cecilia Hagerling Larsson
Mattias Larsson
Lingonpannacottapaj med kolagrädde
Lingonpannacottapaj med kolagrädde
Lingonpannacottapaj med kolagrädde
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- iskallt

Pensling

  • 1ägg

Lingonpannacotta

  • 250 glingon- frysta
  • 2,5gelatinblad
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 0,5 krmsalt

Kolagrädde

  • 1,5 dlvispgrädde
  • 100 gnaturell färskost
  • 50 gdulce de leche

Topping

  • 0,5 dllingon- frystorkade

Gör så här

  1. Mixa smör, mjöl, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Mixa inte mer än nödvändigt då blir pajskalet segt.

  2. Kavla ut degen med lite mjöl till en 3–4 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 20 x 20 cm. Forma efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen på pajskalet med en gaffel.

  3. Frys pajskalet i ca 15 min för att förhindra att det glider ner från kanterna vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.

  4. Pensla skalet med uppvispat ägg, detta förhindrar att

    fyllningen mjukar upp skalet.

  5. Grädda pajskalet mitt i ­ugnen i ca 20 min. Låt kallna.

  6. Pannacotta: Tina lingonen och pressa ut saften genom en sil ner i en bunke, mät till 150 g. Lägg gelatinbladen i kallt ­vatten i ca 10 min.

  7. Koka upp lingonpuré, grädde, strösocker och vaniljsocker. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen under omrörning. Tillsätt salt. Låt pannacottan svalna innan den hälls i pajskalet. Ställ pajen ­direkt i kylen. Låt stå i ca 4 tim.

  8. Kolagrädde: Vispa grädde, färskost och dulce de leche till en fluffig och spritsbar konsistens. Fyll en spritspåse och spritsa kolagrädde på pajen. Strö över frystorkade lingon.

Vad tyckte du om receptet?