Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonpaj med ­tjinuskisås

I den här desserten möts lingonens friska smak med en härligt söt kolasås. Vaniljglass smakar gott till.

Lingonpaj med ­tjinuskisås
Lingonpaj med ­tjinuskisås
Lingonpaj med ­tjinuskisås
Ove Lindfors

Botten:


  • 100 gsmör
  • 2,5 dlsiktat dinkelmjöl
  • mskråsocker
  • 0,5 tskbakpulver

Fyllning

  • 7 dllingon
  • 1,5 dlråsocker
  • 1,5 mskpotatismjöl
  • 3 krmkanel

Sås

  • 3 dlvispgrädde
  • 2 dlstandardmjölk
  • 3 dlråsocker
  • 1 dlsirap
  • 1 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Vispa ner ­blandningen i smöret.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. ­Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  4. Blanda lingonen med socker, potatismjöl och kanel. Häll över i ­pajskalet.

  5. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
 6 Såsen: Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en tjockbottnad ­kastrull. Koka till en simmig ­konsistens, cirka 30 minuter. Smaksätt med vaniljsocker. ­ Servera såsen varm ­tillsammans med paj och vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök