Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lingonpaj med kardemummagrädde. Äggvita i botten på pajskalen gör att de håller tätt.
Sätt ugnen på 175°. Hacka snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och äggula till degen i matberedare. Spara äggvitan till pensling.
Tryck ut degen i 10 aluminiumformar, ca 7 cm i diameter. Obs! inte för tunt i botten. Ställ kallt på plåt minst 30 min.
Pensla pajskalen med äggvita. Grädda dem mitt i ugnen, 17-18 min, tills skalen fått fin färg. Låt dem kallna i formarna.
Låt gelatinbladen ligga 5 min i kallt vatten. Skölj apelsinen i varmt vatten och riv av det gula skalet med ett zestjärn.
Hetta upp lingonsaft, citronsaft och socker tills sockret löser sig.
Smält gelatinbladen i den varma lingonsaften. Låt kallna.
Fördela lingonen i pajskalen och fyll på med lingonsaft. Toppa med lite apelsinskal. Ställ pajerna kallt minst 6 timmar.
Vispa grädden med kardemumma och socker. Servera den till pajerna.