Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonpaj med kardemummagrädde

Recept på lingonpaj med kardemummagrädde. Äggvita i botten på pajskalen gör att de håller tätt.

Lingonpaj med kardemummagrädde
Lingonpaj med kardemummagrädde
Lingonpaj med kardemummagrädde

Mördeg

  • 75 gsmör- kallt tärnat
  • 2 dlvetemjöl
  • 2 mskflorsocker
  • 1äggula
  • 1äggvita

Fyllning

  • 2gelatinblad
  • 1apelsin
  • 2,5 dllingonsaft- konc (t ex Jokk bärdryck)
  • 2 tskcitron- pressad
  • 2 mskströsocker
  • 1 dllingon- frysta

Tillbehör

  • 3 dlvispgrädde
  • 1 krmkardemumma- mald
  • 1 tskströsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och äggula till degen i matberedare. Spara äggvitan till pensling.

  2. Tryck ut degen i 10 aluminiumformar, ca 7 cm i diameter. Obs! inte för tunt i botten. Ställ kallt på plåt minst 30 min.

  3. Pensla pajskalen med äggvita. Grädda dem mitt i ugnen, 17-18 min, tills skalen fått fin färg. Låt dem kallna i formarna.

  4. Låt gelatinbladen ligga 5 min i kallt vatten. Skölj apelsinen i  varmt vatten och riv av det gula skalet med ett zestjärn.

  5. Hetta upp lingonsaft, citronsaft och socker  tills sockret löser sig.

  6. Smält gelatinbladen i den varma lingonsaften. Låt kallna.

  7. Fördela lingonen i pajskalen och fyll på med lingonsaft. Toppa med lite apelsinskal. Ställ pajerna kallt minst 6 timmar.

  8. Vispa grädden med kardemumma och socker. Servera den till pajerna.

Vad tyckte du om receptet?