Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonkaka med brynt smör och lingonkaramell

Recept på ljuvlig lingonkaka med brynt smör. En sagolik god karamellsås hälls över kakan vid servering.

Lingonkaka med brynt smör och lingonkaramellLingonkaka med brynt smör och lingonkaramellLingonkaka med brynt smör och lingonkaramell
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3ägg
  • 3 dlströsocker- + 1 dl
  • 2 tskvaniljsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 125 gsmör- + 50 g
  • 150 gricottaost
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 dllingon- + 1 dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, 3 dl socker, vaniljsocker och salt till en halvpösig smet.

  2. Bryn 125 g smör och häll ner i smeten. Vispa i ricottaosten. Sikta i mjölet och vänd ihop till en jämn smet. Blanda i 2 dl lingon.

  3. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.  Ta ut och låt svalna.

  4. Smält försiktigt 1 dl socker i en stekpanna tills sockret smält och börjar få lite färg. Vispa i 50 g smör. Låt koka till en tunn kolasås. Häll i 1 dl lingon och ta stekpannan från värmen. Häll såsen över kakan.

Vad tyckte du om receptet?