Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lingonjitterbugg. Klassiska kakor med mördeg och maräng som får syrlig smak av lingon.
Arbeta ihop smör, mjöl, strösocker, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen ca 30 min.
Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga med citronsaften. Tillsätt 2 msk socker och öka hastigheten på vispningen. Strö i 2 msk socker till, lite i taget, och fortsätt att vispa marängsmeten tills den är fast och blank.
Kavla ut mördegen till en platta, ca 20 x 30 cm, på ett stort ark plastfolie.
Bred marängsmeten över mördegen och strö över lingonen. Rulla ihop degen. Frys rullen 20–30 min.
Sätt ugnen på 175°. Ta rullarna ur frysen, en i taget, och skär dem i skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler.