Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jitterbugg med lingon

Recept på lingonjitterbugg. Klassiska kakor med mördeg och maräng som får syrlig smak av lingon.

Jitterbugg med lingonJitterbugg med lingonJitterbugg med lingon
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2,5 mskströsocker
  • 0,75 dlflorsocker
  • 1 krmsalt
  • 1äggula
  • 50 glingon

Maräng

  • 2äggvitor
  • 0,5 tskcitron- pressad
  • 2 mskströsocker- + 2 msk

Gör så här

  1. Arbeta ihop smör, mjöl, strösocker, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen ca 30 min.

  2. Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga med citronsaften. Tillsätt 2 msk socker och öka hastigheten på vispningen. Strö i 2 msk socker till, lite i taget, och fortsätt att vispa marängsmeten tills den är fast och blank.

  3. Kavla ut mördegen till en platta, ca 20 x 30 cm, på ett stort ark plastfolie. 

  4. Bred marängsmeten över mördegen och strö över lingonen. Rulla ihop degen.  Frys rullen 20–30 min. 

  5. Sätt ugnen på 175°. Ta rullarna ur frysen, en i taget, och skär dem i skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler. 

Vad tyckte du om receptet?