När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 llingon
1 lvatten
3 dlströsocker- per liter vätska
Eftersaft
restlingon från koket
1 lvatten
3 dlströsocker- per liter vätska
Gör så här
Koka lingon och vatten ca 5 min, skumma av några gånger under tiden.
Foto: Ulrika Pousette
lingondricka
och låt självrinna ca 20 min.
Foto: Ulrika Pousette
lingondricka
Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl.
Foto: Ulrika Pousette
lingondricka
Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt.
Foto: Ulrika Pousette
lingondricka
Släng inte bort de använda lingonen - gör eftersaft!
ps. Släng inte bort lingonen efter avkoket, koka en gång till. Denna saft blir inte lika kraftig i smaken och innehåller inte lika mycket pektin, därför bör den konsumeras fort.
Koka restlingonen i vattnet ca 5 min. Sila genom silduk.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 min.
Häll upp på väl rengjorda, helst kokta flaskor. Förvara svalt.
Drick denna saft först eftersom den är mindre hållbar.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 417 röster)
Lingondricka är en bra måltidsdricka som är lätt att göra själv. Dessutom har den lång hållbarhet eftersom bären innehåller bensoesyra, som är ett naturligt konserveringsmedel.
Frysa lingondrickan?
Ett alternativ till kokade flaskor är att frysa drickan i pet-flaskor i olika storlekar. Men kom då ihåg att lämna lite utrymme för expandering när du fryser in lingondrickan.