Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonbröd

Recept på lingonbröd med tre sorters mjöl. Det går bra att kalljäsa frallorna i kylskåp under natten och grädda dem till frukost dagen därpå. Filmjölken kan bytas ut mot naturell yoghurt.

Lingonbröd
Lingonbröd
Lingonbröd
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2,5 dlfilmjölk
  • 1,5 dlsirap- ljus
  • 1,5 dllingon
  • 1 msksalt
  • 0,75 mskströsocker
  • 15 dlManitoba Cream (vetemjöl)- eller vetemjöl special (900 g)
  • 3 dlgrahamsmjöl- (180 g)
  • 1,5 dldinkelmjöl fullkorn

Utbakning

  • 1,5 dlvetemjöl

Pensling

  • 1ägg
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke.Värm vatten, filmjölk och sirap till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp, Tillsätt lingon, salt och socker.

  2. Tillsätt de olika mjölsorterna, lite i taget, och arbeta degen 5–7 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. 

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 bitar. Forma degbitarna till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. 

  4. Pensla bröden med ägget uppvispat med vatten. Kryssa dem med en vass kniv.

  5. Grädda bröden mitt i ugnen 15–20 min, tills de fått gyllene färg. Låt bröden svalna på galler. 

Vad tyckte du om receptet?