Älskar du också att baka? Missa inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett bra tips är att göra kokosbotten och hasselnötsmarängen några dagar i förväg. Limoncello är en italiensk citruslikör som ger den ljusa moussen smak av citron med en lätt bitterhet av citronskal. Det smakar bra till mockatryffeln. Tårtan tinas i kylen ca 3 timmar före servering.
Kokosbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Bred ut smeten i botten av på en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Jämna till ytan så att botten blir alldeles platt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Hasselnötsmaräng: Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Gnugga av skalen i en handduk. Finhacka eller mal nötterna. Vispa äggvitan och sockret till en fast marängsmet. Vänd i florsocker och nötter lite slarvigt.
Fäst ett smort och mjölat bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt marängen svalna och vara kvar i formen.
Tryffel: Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll på den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt tryffeln svalna till rumstemperatur.
Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och ställ i frysen ca 1 timme. Skär med en liten vass kniv runt kanten och lossa marängen från formen och papperet när tryffeln stelnat.
Förbered en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fodra kanterna med overheadplast eller plastfickor klippta i breda remsor en bit högre än kanterna på formen. Lägg kokosbottnen i formen.
Mousse med limoncello och vit choklad: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden mycket lätt. Blanda socker och vatten. Koka lagen ca 1 minut. Ta kastrullen från plattan och låt stå ca 2 min.
Lägg äggulorna i en skål och vispa ner den varma sockerlagen med elvisp. Fortsätt vispa till ett vitt skum. Hacka och smält den vita chokladen försiktigt i mikron. Lyft upp gelatinbladen och smält det tillsammans med 1 msk limoncello i en kastrull.
Häll den vita chokladen i äggsmeten och vispa hastigt ihop den. Häll därefter snabbt ned gelatinet och limoncellon. Vänd i grädden och därefter äggvitan. Rör till en jämn mousse.
Montering: Fyll i hälften av moussen i formen ovanpå kokosbotten, lägg försiktigt i hasselnötsbottnen med kaffetryffeln och fyll på med resten av moussen. Ställ i frysen ca 4 timmar .
Lemon curd: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en kastrull. Smält på svag värme. Ta kastrullen från värmen.
Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt till 85° tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinbladet och smält det i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med lemon curd.
Tina tårtan i kyl ca 3 timmar före servering. Garnera med påskkycklingar eller konfektägg. Den vita chokladdekoren är gjord av smält vit choklad som stryks ut på ett overheadark med lite riven kokos på. Ställ arket lite böjt i kylen. När chokladen har stelnat drar du försiktigt av arket.
Älskar du också att baka? Missa inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.