Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Limepajen kräver lite pyssel men kan å andra sidan göras i förväg. Dekorera med färska bär strax före servering.
Blanda mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att degen inte kanar ner under gräddningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5 min.
Limecurd: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ägg och socker lätt. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet. Pressa saften ur lime och apelsin, mät till ca 2 dl.
Häll citrussaften i en kastrull och tillsätt smöret. Låt koka upp. Häll den kokande vätskan över äggblandningen och vispa ihop. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud 2-3 min under omrörning. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Rör i limeskalet. Låt lime curden svalna något och häll den sedan i pajskalet. Låt pajen stå i kylskåpet minst 4 timmar.
Ansa bären. Vispa grädden lätt. Garnera pajen med bären och servera grädden till.