Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Limepaj under knäckigt täcke

Den här krämiga pajen påminner om crème brülée, med frisk smak av lime. Pajen serveras kall och vid serveringen strör man socker på ytan och bränner av det med en brännare. På så sätt får du en kontrast mellan krämigt och knäckigt.

Limepaj under knäckigt täcke
Limepaj under knäckigt täcke
Limepaj under knäckigt täcke
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 2 mskråsocker
  • 150 gsmör- kylskåpskallt
  • 1 stägg

Fyllning

  • 1 stvaniljstång
  • 3 dlvispgrädde
  • 3 mskråsocker
  • 2 stägg
  • 2 stäggulor
  • skal- rivet av 3 lime

Topping

  • 4 mskråsocker

Gör så här

  1. Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en degboll.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel och låt den vila minst 1 timme i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  4. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, grädde, socker, ägg, äggulor och limeskal i en bunke.

  5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan har stannat, cirka 25 minuter. Prova genom att försiktigt skaka på pajen, fyllningen ska ha stannat i kanterna, men fortfarande vara lite lös i mitten. Täck med folie om pajer verkar bli mörk. Låt pajen kallna och förvara den sedan i kylen.

  6. Vid servering: Strö råsockret i ett jämnt lager över pajen. Bränn av sockret med en brännare så det blir ett knäckigt täcke. Eller sätt in pajen högt upp i ugnen under grillelementet, men vakta så att pajen inte bränns.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök