Cheesecake med syrlig lime och gelétäcke med passionsfrukt som är vacker – och framförallt god! Gelén kan med fördel även varieras med andra frukter eller bär, t. ex. hallon, blåbär eller småtärnad mango.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
12digestivekex
50 gsmör
4gelatinblad
2ägg
2 dlcrème fraiche- lätt
400 gfärskost- lätt t ex Philadelphia
1,5 dlströsocker
1 tskvaniljsocker
2lime- rivet skal och saft
Garnering
1gelatinblad
2 mskströsocker
4 mskvatten
2passionsfrukter
Gör så här
Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen. Blanda äggulor, crème fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.
Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen.
Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfrukts-inkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.
Lossa kakan från formen och servera som dessert.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 1048 röster)
Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.