Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lakrits passar fint till citrussmaker. Här bjuds en limecheesecake med en subtil smak av lakrits med lakritsextrakt i bottnen och rålakrits i glaseringen.
Smält smöret. Krossa eller mixa kexen till fina smulor tillsammans med lakritspulvret. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut till en botten i en form med löstagbar kant (22-24 cm).
Blötlägg gelatinet. Blanda kesella med limeskal och socker. Vispa grädden.
Krama ur gelatinet och smält försiktigt på svag värme med 1/4 av kesellablandningen. Vispa ner gelatinblandningen i resten av kesellan.
Vänd ner grädden i kesellan till en slät blandning. Fyll formen med blandningen och ställ svalt tills massan satt sig.
Krossa lakritsstången i en mortel. Koka upp vattnet och låt krosset smälta i vattnet. Tillsätt gelésockret och låt sjuda 30 sekunder. Låt svalna tills glazen fortfarande är just rinnig.
Ta ur cheesecaken ur formen och stryk försiktigt ut lakritsglazen. Låt stå svalt.Lakritstips! En bra smaksättare är lakritsextrakt i form av pulver som bland annat består av bearbetad lakritsrot. Detta finns bland annat att köpa eller beställa hos Panduro Hobby. Det skall inte förväxlas med lakritsrotpulver. Lakritsextrakt finns även i flytande form. Lakritsrot finns också som stång eller som krossad och kan hittas i de flesta hälsokostaffärer. Rålakrits utvinns även den ur lakritsroten genom bland annat kokning. Den finns ofta i form av stänger och kan köpas på vissa apotek eller vissa nätbutiker som chokladbutiken.se Turkisk peppar är hårda karameller innehållande lakrits.
Recept från Mitt kök