Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp

Smakrik och syrlig soppa som värmer skönt en kall vinterdag! Vill man ha ännu mer sting i soppan kan man tillsätta lite extra currypasta.

Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp
Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp
Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp
Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp Foto: Charlie Drevstam

Soppa

  • 2morötter
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 stjälkarcitrongräs
  • 1 mskrapsolja- + 1 msk
  • 10 glimeblad- torkade
  • 1 tskröd currypasta
  • 1 lvatten
  • 2 mskkonc kycklingfond
  • 1 burkkokosmjölk- (400 ml)
  • 1lime- skal + saft
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 250 gskogschampinjoner
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala morötter, lök och vitlök. Skär dem i mindre bitar. Krossa citrongrässtjälkarna med baksidan av kniven.

  2. Fräs grönsakerna i 1 msk olja tillsammans med citrongräs, limeblad och currypasta ca 3 min. Tillsätt vatten och fond och låt koka ca 10 min.

  3. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt kokosmjölk. Smaka av soppan med limeskal,  limesaft, 1 tsk salt och cayennepeppar. Sila soppan.

  4. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Stek dem i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg svampen i en burk och häll upp buljongen i en termos. Ta med på picknicken.

Vad tyckte du om receptet?