Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ligurisk kaningryta

Ligurisk kaningryta är mustig och god. Kanin finns i saluhallar. Grytan är även god lagad med hel kyckling som är ­skuren i bitar, med skinnet borttaget. Arborioris och sallad med apelsin och fänkål är gott till.

Ligurisk kaningryta
Ligurisk kaningryta
Ligurisk kaningryta
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1kanin- ca 1,5 kilo
  • 2 dlvitt vin- torrt, + 3 dl
  • 1gul lök- stor
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 stjälkselleri
  • 1,5 tsksalt
  • 1 mskolivolja- + 2 msk
  • 2 kvistarsalvia
  • 3 kvistartimjan
  • 2lagerblad
  • 6svartpepparkorn
  • 50 gpinjenötter
  • 1 dltaggiasca oliver- eller andra små svarta oliver

Tillbehör

  • sallad
  • ris

Gör så här

  1. Skär bort huvud och fötter på kaninen om inte det är gjort. Stycka kaninen i 8–10 bitar. Skölj bitarna i kallt ­vatten. Marinera köttet i 2 dl vin, ca 8 timmar i kyl.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär sellerin i små bitar. Hetta upp 1 msk olja i en gryta och fräs selleri, vitlök och lök på medelvärme ca 5 min. Tillsätt salvia, timjan, lagerblad och pepparkorn.

  3. Ta upp köttet ur marinaden och torka av ytan lätt. Salta köttet och bryn det runt om i 2 msk olja. Lägg över i grytan.

  4. Häll på 3 dl vin och koka upp. Bräsera köttet under lock ca 45 min. Rosta pinjenötterna.

  5. Tillsätt pinjenötter och oliver, fortsätt sjuda ca 15 min. Servera med sallad och eventuellt ris.

Vad tyckte du om receptet?