Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En variant av belgiska våfflor där man blandar i pärlsocker i degen. Till skillnad från svenska våfflor så innehåller dessa jäst, vilket gör dem lite mer kompakta.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Rör i resten av mjölken, ägg, salt, farinsocker
och vaniljsocker.
Tillsätt allt mjöl förutom 1 dl. Arbeta in 75 g smör, lite i taget. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ställ den sedan i kylen ca 4 timmar eller över natten.
Arbeta in pärlsockret i degen. Dela degen i 5 bitar och rulla dem till bollar. Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla båda ytorna med smör. Platta till bollarna något och lägg dem sedan i järnet, en i taget.
Grädda våfflorna gyllene. Tänk på att inte ha för varmt då våfflorna måste hinna bli genomgräddade innan de får för mycket färg.
Citronglaze: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 5 msk saft. Smält smöret. Rör ihop florsocker, citronskal och smör. Tillsätt citronsaft tills glazen blir lagom rinnig. Den ska vara ganska tunn.
Doppa de avsvalnade våfflorna i citronglazen så att de blir helt täckta. Låt dem rinna av och lägg dem sedan på bakplåtspapper för att stelna.