Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Liègevåfflor med citronglaze

En variant av belgiska våfflor där man blandar i pärlsocker i degen. Till skillnad från svenska våfflor så innehåller dessa jäst, vilket gör dem lite mer kompakta.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Liègevåfflor med citronglaze
Liègevåfflor med citronglaze
Liègevåfflor med citronglaze
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 6 gjäst
  • 1 dlmjölk
  • 1ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskfarinsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 4,25 dlvetemjöl- (255 g)
  • 75 gsmör- rumsvarmt + 25 g
  • 1 dlpärlsocker

Citronglaze

  • 6 dlflorsocker
  • 2 tsksmör
  • 5 mskcitronsaft- pressad, ca

Garnering

  • florsocker

Liègevåfflor med citronglaze–

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Rör i resten av mjölken, ägg, salt, farinsocker

    och vaniljsocker.

  2. Tillsätt allt mjöl förutom 1 dl. Arbeta in 75 g smör, lite i taget. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ställ den sedan i kylen ca 4 timmar eller över natten.

  3. Arbeta in pärlsockret i degen. Dela degen i 5 bitar och rulla dem till bollar. Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla båda ytorna med smör. Platta till bollarna något och lägg dem sedan i järnet, en i taget.

  4. Grädda våfflorna gyllene. Tänk på att inte ha för varmt då våfflorna måste hinna bli genomgräddade innan de får för mycket färg.

  5. Citronglaze: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 5 msk saft. Smält smöret. Rör ihop florsocker, citronskal och smör. Tillsätt citronsaft tills glazen blir lagom rinnig. Den ska vara ganska tunn.

  6.  Doppa de avsvalnade våfflorna i citronglazen så att de blir helt täckta. Låt dem rinna av och lägg dem sedan på bakplåtspapper för att stelna.

Vad tyckte du om receptet?