Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Leverpastej med kokta lingon - riktigt smarrigt pålägg på julbordet

Len och fin i konsistensen, och med tydlig smak av sherry och konjak. Snudd på bredbar.

Leverpastej med kokta lingon - riktigt smarrigt pålägg på julbordetLeverpastej med kokta lingon - riktigt smarrigt pålägg på julbordetLeverpastej med kokta lingon - riktigt smarrigt pålägg på julbordet
Leverpastej med kokta lingon - med mycket smak av sherry Foto: Ulrika Ekblom

Leverpastej med kokta lingon

  • 300 ggrislever
  • 250 gfläskfärs
  • 1gul lök
  • 1 msksmör
  • 3anjovisfiléer
  • 2ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskmejram- finhackad
  • 0,75 msksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald
  • 4 clkonjak
  • 4 clsherry

Gelé

  • 1 dlsvartvinbärsgelé

Kokta lingon

  • 5 dllingon- frysta
  • 2 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1rosmarinkvist

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och hacka löken. Stek den i smör tills den har mjuknat. Låt kallna.

  2. Skölj levern noga och mixa den med lök och ansjovis ca 10 sekunder i matberedare. Blanda levern med färsen. Vispa samman övriga ingredienser till en smet och blanda ner i färsen. Gör gärna ett smakprov genom att steka en liten bit av smeten i pannan och smaka av.

  3. Fyll smeten i en väl smord form, ca 1 1/2 liter. Täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ett varmt vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda pastejen till 75 grader innertemperatur, ca 1 1/2 timme. Låt pastejen svalna och ställ den i kylen ca 24 timmar.

  4. Lingon: Koka lingonen med socker, vatten och rosmarin ca 30 min. Låt lingonen kallna.

  5. Smält gelén och häll den över leverpastejen. Låt stelna. Servera leverpastejen med lingonen.

Vad tyckte du om receptet?