För detaljerat recept: Levain
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gör ditt eget levainbröd. Till den här behövs levain som surdegsgrund. Recept på levain hittar längst ned.
Blanda levain, vetemjöl och vatten i en hushållsassistent eller bunke. Kör på låg hastighet ca 12 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 min till.
Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke, låt jäsa övertäckt i 2 timmar. Vik ihop den några gånger under jäsningen.
Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar. Platta ut degbitarna, vik ihop långsidorna. Tryck till och rulla ihop till en rulltårta. Ju spänstigare, desto bättre. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader, varmluft. Sätt in bröden mitt i ugnen och släng in några isbitar på botten eller spreja brödet med vatten. Det ger extra knaprig yta.
Grädda brödet 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter till bröden har en innertemperatur på 96 grader. Låt kallna på galler.
Levainen är en surdeg på vete som blir till i tre steg. Först gör du en mamma, därefter en chef och slutligen en levain.
Blanda samman 30 g vetemjöl, 20 g surdeg och 1,5 msk ljummet vatten till mamman. Täck med plastfolie.
Blandningen ska stå varmt ca 5 tim, den ska bli dubbelt så stor och ytan ska vara bubblig.
Fyll på mamman med chefen (30 gram vetemjöl och 0,25 dl 37-gradigt vatten). Låt stå ytterligare 5 timmar under plastfolie.
Fyll på chefen med levain (500 g vetemjöl och 3,25 dl ljummet vatten).
Låt stå över natten, 8–12 timmar.
Nu har du en otroligt kletig och seg historia som är fantastisk att baka med.
För detaljerat recept: Levain