Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lemon crumble cake

Härligt saftig och sötsyrlig citronkaka med smuldeg på toppen. Kakan blir snabbt en favorit bland gästerna och passar året om. 

Lemon crumble cake
Lemon crumble cake
Lemon crumble cake
Foto: Helén Pe

Smuldeg

  • 0,75 dlströsocker
  • 1citron- rivet skal
  • 50 gsmör- smält
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 mskcitronsaft- pressad

Citronkaka

  • 2,5 dlströsocker
  • 2citroner- rivet skal
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2ägg
  • 5 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlgräddfil
  • 0,5 dlcitronsaft- pressad

Garnering

  • evmarsipan- rosor
  • florsocker
  • godisägg

Gör så här

  1. Smuldeg: Mixa strösocker och ­citronskal i en matberedare tills det är finmixat. Rör ihop det smälta smöret med vetemjöl, citronsaft

    och citronsockret med en gaffel.

  2. Citronkaka: Smörj och mjöla en springform, 20 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa halva mängden socker och rivet skal

    från 2 citroner i en matberedare.

  3. Vispa smör, citronsockret och resterande socker poröst. Vispa

    i äggen, ett i taget.

  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten tillsammans med gräddfilen. Tillsätt citronsaft.

  5. Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över smuldegen.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 50–60 min, känn med en provsticka så kakan är färdiggräddad. Låt den svalna. Sikta över florsocker.

    Garnera ev kakan med godisägg och marsipanrosor.

Vad tyckte du om receptet?