Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lemon cream pie

En len och syrlig paj som toppas med vispgrädde. Garnera med lite rivet citronskal och röda vinbär.

Lemon cream pieLemon cream pieLemon cream pie
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 3,5 dlmandelmjöl
  • 1 mskfiberhusk
  • 2 mskDansukker Steviasocker
  • 1 krmsalt
  • 40 gsmör
  • 1ägg
  • 2 mskdurramjöl

Fyllning

  • 2gelatinblad
  • 1,25 dlcitronsaft- färskpressad (riv skal av en citron och spar till dekorering)
  • 2 dlhonung
  • 1,25 dlvatten
  • 1 dlvatten
  • majsstärkelse (Maizena)-
  • 2äggulor
  • 40 gsmör- mjukt

Till garnering

  • 3 dlvispgrädde
  • vinbär

Gör så här

  1. Botten: sätt ugnen på 180 grader.

  2. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen med en elvisp.

  3. Fodra en fyrkantig eller en rund pajform, cirka 23 centimeter i diameter.

  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter.

  5. Fyllning: blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

  6. Koka upp citronsaft, honung och 1 ¼ dl vatten.

  7. Vispa ihop 1 deciliter vatten, majsstärkelse och äggulor i en separat skål. Rör i den varma vätskan i ägg­ blandningen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under kraftig vispning tills krämen tjocknat.

  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en liten kastrull. Rör ner gelatinet i fyllningen.

  9. Vispa i lite smör i taget tills fyllningen får en jämn och fin konsistens. Sätt på plastfilm och låt svalna.

  10. Häll fyllningen i pajskalet och låt den stå i frysen tills den stelnat, cirka 2 timmar, eller i kylen i cirka 3 timmar.

  11. Garnering: vispa grädden och spritsa på toppar.

  12. Strö över citronskal.

  13. Garnera med vinbär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök