Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Le canelé

Goda bakverk, smaksatta med vanilj och rom, som är mjuka inuti med en lite knaprig yta. Här måste man vara ute i god tid eftersom smeten ska vila i kylen över natten.

Le canelé
Le canelé
Le canelé
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 5 dlmjölk
  • 1vaniljstång
  • 25 gsmör
  • 1 krmsalt
  • 1ägg
  • 1äggula
  • 200 gströsocker
  • 4 mskrom
  • 140 gvetemjöl

Gör så här

  1. Häll upp mjölken i en kastrull.

  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg ner vaniljstången och fröna i mjölken.

  3. Lägg i smöret och salt. Värm tills smöret är smält och det nästan börjar koka.

  4. Mixa ihop ägg, äggula och socker med en stavmixer, inte elvisp då blir det för mycket luft i smeten.

  5. Sikta i vetemjöl, mixa och vänd i mjölken med en slickepott, tillsätt rom.

  6. Sätt plastfilm över bunken och låt den stå i kylen över natten.

  7. Sätt ugnen på 185 grader.

  8. Pensla caneléformarna med smält smör.

  9. Rör om i smeten försiktigt med en slickepott. Fyll upp formarna med smet, lämna cirka 3–4 millimeter kvar upp till kanten.

  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter beroende på hur stora formarna är och vilket material de är gjorda av, koppar och metall går snabbare än silikonformar.

  11. Vänd upp kakorna och låt dem svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök