När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
600 glaxfilé- skinn– och benfri
1 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
4purjolöksblad
1 msksmör
Havtornssmörsås
1schalottenlök
1 dlhavtornsjuice
2 mskvitvinsvinäger
5 mskvatten
1 tskströsocker
2äggula
150 gsmör
1 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Sparrispotatis
1 kgsparrispotatis
2 mskdill- hackad
2 mskbladpersilja- hackad
0,5citron- rivet skal
1 mskcitronsaft- pressad
1 mskolivolja
1 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Tillbehör
sparris
Gör så här
Lax: Sätt ugnen på 200°. Skär laxfilén i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop filéerna med den smala biten inåt.
Koka purjolöksbladen hela i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten. Linda ett blad runt varje laxrulle och fäst ihop med en tandpetare.
Bryn laxrullarna i smöret ca 1 minut per sida. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen 8–10 min.
Havtornsmörsås: Skala och finhacka löken. Koka en reduktion av lök, havtornsjuice, vinäger, vatten och socker. Mixa blandningen i en matbedare tillsammans med äggulorna. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget. Smaka av med salt, och peppar.
Potatis: Koka sparrispotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Slunga den i örter, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar.
Grilla sparrisen runt om i grillpanna. Servera laxen med potatis, havtornssmörsås och grillad sparris.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,5 · 8 röster)
Havtornsjuice:
Av 200 g havtorn blir det 1 dl havtornsjuice. Mixa bären i en matberedare och låt dem sedan rinna av i en sil. Fryst havtorn hittar du lättast i saluhallar eller i välsorterade livsmedelsbutiker. Be gärna din handlare att ta hem. Annars kan du använda färdig havtornsjuice, som brukar finnas i hälsokosten.