Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxterrine med blomkålsmousse

I laxterrinen är laxen varvad med en senapsblandning. Cidersenap finns att köpa i välsorterade specialbutiker eller saluhallar. Den går att byta ut mot grovkornig osötad senap. Koka blomkålen riktigt mjuk för att det ska bli en slät mousse.

Laxterrine med blomkålsmousse
Laxterrine med blomkålsmousse
Laxterrine med blomkålsmousse

Laxterrine

  • 6gelatinblad
  • 1 dlcidervinägersenap- grovkornig, osötad
  • 1 dldijonsenap
  • 1 dlcrème fraiche
  • 500 grökt lax- skivad
  • 500 ggravad lax- skivad

Blomkålsmousse

  • 750 gblomkålshuvuden
  • 1vitlöksklyftor
  • 1 lmjölk
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 tsksalt
  • 1 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Blanda cidervinägersenap, dijonsenap och creme fraiche i en kastrull. Värm det på svag värme. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt under omrörning i blandningen.

  2. Skölj en 1 1/2 liters brödform med kallt vatten och klä formen med plastfolie. Varva rökt och gravad lax. Pensla med senapsblandningen mellan varje lager. Ställ i kylen med press (t ex 1 mjölkpaket) ovanpå laxterrinen. Låt stå 6–8 timmar. Frys terrinen ca 1 timme så går det lättare att skära i upp i fyrkanter.

  3. Blomkålsmousse: Ansa och skär blomkålen i buketter. Koka den och vitlök riktigt mjuk i mjölken, ca 15 min. Häll av mjölken. 4.Mixa blomkålen och vitlöksklyftan helt slät med creme fraiche. Smaka av med salt. Låt kallna i kylen.

  4. Vispa grädden och vänd ner den i moussen precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?