Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxtataki niçoise

Recept på laxtataki niçoise. Härligt krämig och smakrik sallad med lax täckt med senapsfrön och dressing smaksatt med sardeller.

Laxtataki niçoiseLaxtataki niçoiseLaxtataki niçoise
Recept på laxtataki niçoise. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kglaxrygg- gärna Salma
  • 3 påsarsenapsfrön- gula, (à 26 g)
  • 3 påsarsenapsfrön- bruna, (à 26 g)
  • 1 dldijonsenap
  • 2 mskolivolja
  • 3 mskflingsalt

Dressing

  • 2bananschalottenlökar
  • 1 burksardeller- (80 g)
  • 1 mskdijonsenap
  • 2 mskvitvinsvinäger
  • 1 dlolivolja
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 10ägg- gärna små
  • 500 gkörsbärstomater- gärna olika färger
  • 150 gbabyspenat
  • 3oliver- små, gärna niçoise

Gör så här

  1. Blanda gula och bruna senapsfrön. Skär laxen i två bitar tvärs över. Gnid in laxen med senapen och strö senapsfröna runt om. Bryn bitarna hastigt i olja i en stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida. Krydda med flingsalt. Lägg på fat och ställ i kylen 2–3 timmar.

  2. Dressing: Skala och finhacka löken. Finhacka sardellerna. Lägg lök och sardeller i en skål och vispa i senap, vinäger, olja och peppar. 

  3. Mjukkoka äggen, 4–5 min beroende på storlek. Kyl i kallt vatten och skala dem. 

  4. Halvera tomaterna. Fördela spenaten på ett stort fat. Blanda tomaterna med dressingen och strö över spenaten. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem omlott över salladen. Halvera äggen och lägg dem runt om. Strö över oliverna och servera. 

Vad tyckte du om receptet?