Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxtartar

Laxtartar är en praktisk förrätt som kan serveras i små skedar eller på tallrik, gärna med några salladsblad och kanske en liten toast. Den här tartaren har fått japanskt stuk med misopasta och soja.

LaxtartarLaxtartarLaxtartar
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 300 glaxfilé- (som varit fryst 3 dygn)
  • 2 mskmisopasta
  • 1,5 mskingefära- pressad saft
  • 1 tsksesamolja

Sojagelé

  • 2gelatinblad
  • 0,5 dlsoja- japansk
  • 2 mskmirin (söt matlagningssake)
  • 2 mskvatten

Garnering

  • gräslök- finklippt

Gör så här

  1. Sojagelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda soja, mirin och vatten och värm tills det blir ljummet. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i den ljumma sojablandningen. Häll ut blandningen på en tallrik eller ett litet fat och ställ i kylen för att stelna ca 2 timmar.

  2. Skär laxen i millimeterstora bitar. Blanda misopastan med saften från riven ingefära och sesamolja i en skål. Blanda ner laxbitarna, men rör inte för mycket då det kan bli grötigt. Förvara kallt fram till servering.

  3. Lägg tartaren på skedar eller assietter. Skär ut små bitar av sojagelén och lägg ovanpå. Strö över gräslök.

Vad tyckte du om receptet?