Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smör

Laxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smör är en festlig förrätt. Lök och citronmajonnäs kan göras dagen före servering.

Laxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smörLaxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smörLaxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smör
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 75 gsmör
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskröd chili- t ex spansk peppar, finhackad
  • 2 tskkoriander- hackad
  • 1 tsksesamfrön- svarta
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskcitron- pressad

Friterad lök

  • 1bananschalottenlök
  • 2 mskvetemjöl
  • 5 dlrapsolja

Majonnäs

  • 2äggulor
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1 tsksenap
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 krmsalt

Garnering

  • 1 dlsjögrässallad
  • tagetesblommor
  • koriander

Gör så här

  1. Friterad lök: Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda dem med mjöl. Hetta upp oljan till 160°. Fritera lökringarna, några i taget, i oljan tills de fått fin färg. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  2. Majonnäs: Vispa upp äggulorna med elvisp. Tillsätt oljan, lite i taget, under vispning. Rör i senap och pressad citron. Krydda med salt.

  3. Bryn smöret. Sila det genom ett kaffefilter.

  4. Skär laxen i små tärningar. Blanda den med olja, chili, koriander och sesamfrön. Krydda med salt och peppar. Blanda i citronsaften precis före servering.

  5. Bred ut en klick majonnäs på varje tallrik. Packa laxtartaren i stansringar, ca 5 cm i diameter, på majonnäsen. Toppa med sjögrässallad och friterad lök. Garnera med tagetesblommor och koriander. Ringla det ljumna smöret runt om och servera.

Vad tyckte du om receptet?