Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxtårta

Recept på ljuvlig laxtårta med botten av kavring och en fyllning av stenbitsrom, lax, crème fraiche, dill och gräslök. 

Laxtårta
Laxtårta
Laxtårta

Botten

  • 200 gkavring- mörk
  • 75 gsmör- smält

Fyllning

  • 400 glax- kallrökt
  • 1 burkröd stenbitsrom
  • 2 dlcrème fraiche
  • 4gelatinblad
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dldill- hackad
  • 0,5 dlgräslök- hackad
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 krmvitpeppar

Garnering

  • 1gurka- i stavar
  • 1 knipparädisor- i klyftor
  • 2basilika- kvistar
  • 3gräslöksblommor
  • 15lax- skivor, kallrökt

Gör så här

  1.  Riv kavringen på rivjärn eller finfördela i en matberedare. Blanda smulorna med smöret.

  2. Kläm fast bakplåtspapper i en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant. Tryck ut kavringen till en botten i formen. Ställ kallt ca 15 minuter.

  3. Ta bort skinn och ev ben från laxen. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare. Tillsätt stenbitsrom och creme fraiche. Blanda snabbt ihop.

  4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter. Vispa grädden. Smält gelatinet, gärna i mikrovågsugnen, ca 15 sekunder på full effekt. Tillsätt det smälta gelatinet genom att hälla det i tubröret på matberedaren, kör på låg hastighet. Blanda snabbt ner smeten i den vispade grädden. Tillsätt dill, gräslök och citronsaft. Peppra.

  5. Häll blandningen över kavringsbottnen och släta till ytan. Ställ i kyl för att stelna minst 3 timmar.

  6. Lägg upp tårtan med gurka, rädisor och basilika runt om och garnera med gräslöksblommorna ovanpå. Servera kallrökta laxskivor till.

Vad tyckte du om receptet?