Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxtårta toppad med löjrom och färska örter

Varmrökt lax i ny tappning tillsammans med färskost och örter. Du kan servera den som förrätt, tilltugg tillsammans med drinken eller på buffébordet. Tårtan bör stå ca 4 timmar i kylen för att få den rätta konsistensen. Garnera vid servering.

Laxtårta toppad med löjrom och färska örter
Laxtårta toppad med löjrom och färska örter
Laxtårta toppad med löjrom och färska örter
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 200 gkavring
  • 100 gsmör

Fyllning

  • 300 gvarmrökt lax
  • 4gelatinblad
  • 1rödlök
  • 1avokado
  • 400 gnaturell färskost
  • 2 dlgräddfil
  • 3 mskgräslök- skuren
  • 2 mskdill- hackad
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 80 glöjrom
  • ärtskott- dill, persilja
  • gräslöksblommor

Gör så här

  1. Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, 20 x 28 cm eller en rund form 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skala och finhacka löken. Halvera avokadon, gröp ur och fintärna fruktköttet. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner i fyllningen.

  3. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.

  4. Bred ut fyllningen i formen och ställ i kylen ca 4 timmar.

  5. Ta tårtan ur formen och garnera med löjrom, ärtskott, dill, persilja och gräslöksblommor.

Vad tyckte du om receptet?