Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxsallad med matvete och clementindressing

Laxsallad med matvete och clementindressing är en matig och god sallad där dressingen friskas upp av clementiner.

Elisabeth Johansson
Laxsallad med matvete och clementindressing
Laxsallad med matvete och clementindressing
Laxsallad med matvete och clementindressing
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2kvisttomater
  • 0,5 mskolivolja
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 100 gsalladsskott- blandade, t ex mangold och babyspenat
  • 200 gmatvete- kokt, från burk
  • 4rödbetor- kokta
  • 400 glax- varmrökt
  • 1 dloliver- svarta eller blandade
  • 0,5rödlök

Dressing

  • 2clementiner
  • 2 mskmajonnäs
  • 2 dlgräddfil- eller grekisk yoghurt
  • 1 mskörter- hackade, t ex dragon eller persilja
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på flingsalt och peppar. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Lägg upp sallad och matvete på tallrikar eller på ett stort fat. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem ovanpå. Ta bort skinnet från laxen. Fördela lax och oliver över salladen. Skala och skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin, och lägg den på salladen.

  3. Dressing: Skölj clementinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet  från båda och pressa ut saften ur den ena. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.

  4. Lägg tomaterna på salladen och servera med dressingen.

Vad tyckte du om receptet?